21 Ekim 2021 Perşembe

Norveççe Artikeller - Artikkel på norsk

Norveççe dilbilgisinde artikeller, kelimelerin ait olduğu sınıfları belirleyen ve determinativ başlığı altında yer alan ögelerdir. Türkçe'de "Avrupa dillerinde belirtme edatı" olarak da bilinen artikeller, "determinativ" kelimesi Norveççe'den çevrildiğinde, "belirteç" veya "belirleyici" başlığına ait ögeler olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde genellikle Almanca dilinin zorluklarından biri olarak bilinen artikeller Norveççe dilinde de mevcutlar. Peki nedir bu artikeller, gelin beraber bakalım.

hankjønn - maskülen / hunkjønn - feminen / intetkjønn - nötr

entall - tekil / flertall - çoğul

ubestemt - belirsiz / bestemt - belirli

Artikeller, ait oldukları ismin bazı belirli/belirsiz veya yeni/eski bilgilere atıfta bulunup bulunmadığını belirtir. Belirsiz artikel, ismin atıfta bulunduğu göndergenin daha önce belirlenmediğini veya belirtilmediğini gösterir. Belirli artikel ise bağlamda görünen veya daha önce bahsedilen bir referansa atıfta bulunmak için kullanılır.

30 Eylül 2021 Perşembe

Norveççe "Tror" ve "Synes" Arasındaki Fark Nedir?

Merhaba, bugün Norveççe'de "tror" ve "synes" fiilleri arasındaki farkı konuşacağız.

Yabancı kaynaklardan çalışanlar bilir, İngilizce'de bu iki kelimenin genel olarak "believe" ve "think" fiilleriyle aynı anlama geldiği söylenir. Gelin Türkçe'de nasıl anlamlar taşıdıklarından da biz bahsedelim. 

Tror

(yalın hali - å tro)

Öncelikle "tror" fiili için bilinmesi gereken şey, bir şeyden emin olmadığımız durumlarda kullanıldığıdır. Eğer söylediğiniz şeyin kesin olarak gerçekleşeceğinden ya da doğruluğundan emin olamıyorsanız, düşüncenizi ifade ederken "tror" kelimesini kullanmalısınız.

Jeg tror det kommer snø i kveld - Sanırım bu gece kar yağacak/Bu gece kar yağacağını düşünüyorum

Yukarıdaki cümlede kar yağıp yağmayacağından emin olmadığımız için "tror" kullanıyoruz. Hava durumuyla alakalı herhangi bir yorumda bulunurken (her ne kadar hava durumu yüksek doğruluk seviyesinde tahmin edilebilen bir şey de olsa), genelde "tror" kullanılır. Hava durumundan farklı bir bağlamda kullanılsa da aktarılmak istenen düşünce aynıdır ve kelime söylenilen şeyin gerçekleşme ihtimali %100 olmayan bir fikir beyanı olduğunu belirtir.

Copyright © 2021, Einexy.