26 Haziran 2014 Perşembe

Norveççe Bokmål ve Nynorsk Hakkında Kısa Bilgiler

Norveççe öğrenmeye yeni başladığınızda karşınıza çok fazla çıkacak iki kelimedir Bokmål ve Nynorsk. Merak edip araştırdığınızda ise kafa karıştırıcı ve zor gelebilir fakat içeriğini çözdükçe düşündüğünüz kadar zor olmadığını anlarsınız. İntenrette bu konu üzerine Türkçe bilgi veren kaynak bulamadığım için kendi bildiğim kadarıyla açıklamak istedim.

19 Haziran 2014 Perşembe

Norveççe Sayılar ve Saymak

Norveççe'de saymak gerçekten çok kolay. Birkaç farklı telaffuzu öğrendikten sonra gerisi aynı şekilde tekrar ettiği için kısa sürede seri bir şekilde sayabiliyorsunuz. Yazının sonuna telaffuz konusunda yardımcı olması için üç tane video ekledim. Yazılışları dışında telaffuzlarıyla da ilgileniyorsanız başlamadan önce bir göz atmanızı öneririm.


-Resmin üzerine tıklayıp büyük halini görebilirsiniz.


"Buraya kadar tamam da, otuz iki demek istesem nasıl söyleyeceğim?" diyorsanız o da kolay. Mantık Türkçe'yle aynı. Tabloda otuzu bulup yanına ikiyi ekleyince oluyor size trettito (otuz iki), bu işlem başka herhangi bir sayı için de geçerli. 

Örnek verecek olursak:

10 Haziran 2014 Salı

Norveççe Alfabe

Yeni bir dile başlangıç yaparken öğrenilmesi gereken ilk şeylerden biridir alfabe. Norveçlilerin alfabesi 29 harften oluşuyor. Son üç harfe kadar yazılış olarak İngiliz alfabesinden hiçbir farkı yok. Son üç harf ise sırasıyla:

Æ (æ)Ø (ø) ve Å (å) olarak devam ediyor.



-Resmin üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.


Bu harfler dilimize yabancı olmalarına rağmen aslında telaffuz olarak çok da zor değiller.

Blog Sevdası ve Norveç

Bir blog sevdasıdır ki aldı beni gidiyor, anlatamam. İlk yazıyı yazmak önceki girişimlerimden hatırladığım kadar zormuş hala. Bir de bitirme kısmı var ki ona hiç girmeyelim bile.

Diyeceksiniz ki iyi güzel de sen kimsin?

Copyright © 2021, Einexy.