30 Temmuz 2014 Çarşamba

Norveççe Aylar


Norveççe Telaffuz Türkçe
januar yanüar Ocak
februar febrüar Şubat
mars maş Mart
april april Nisan
mai may Mayıs
juni jüni Haziran
juli jüli Temmuz
august aügüst Ağustos
september september Eylül
oktober oktober Ekim
november november Kasım
desember desember Aralık

-Norveççe'de ayların ilk harfleri büyük yazılmaz.

21 Temmuz 2014 Pazartesi

Norveççe Haftanın Günleri


Bu şekilde tablolar yaparak hem yazının uzamasını önlemek hem de hepsini bir arada toplamak daha mantıklı olacak gibi gözüküyor. Açıklamaları böyle küçük tablolarla vermeye devam edeceğim. YouTube'da konuyla ilgili videolar bulabilirsiniz.


Norveççe Telaffuz Türkçe
mandag  mandag pazartesi
tirsdag  tişdag salı
onsdag  onsdag çarşamba
torsdag  toşdag perşembe
fredag  fredag cuma
lørdag  lördag cumartesi
søndag  söndag pazar

*Onsdag, İngilizce'deki adını (Wednesday) Odin'in gününden almıştır. (Wodan's day)
*Torsdag, Thor'un günü (Thor's day) anlamına gelir ve İngilizce'deki Thursday kelimesi de burdan gelir.
*Fredag, İngilizce'deki adını "Frigg's day" teriminden alıyor fakat İskandinavya'da Fredag olarak bilinen gün aslen adını Frøya'dan (Freya, Freyja vs) alıyor. Bu iki tanrıçanın İskandinav mitolojisinde en başta tek tanrıça olduğu ve daha sonra unutulup iki farklı tanrıça haline getirildiği teorisi bulunmakta.

15 Temmuz 2014 Salı

Norveç Nakit Parayı Kaldırıyor

Norveç'in nakit para kullanımı ödemelerin sadece %5'ini oluşturuyor ve bunun %4'ünü de ev alışverişi kapsıyormuş.




Norveç Finans Enstitüsü Federasyonu (Finans Norge), nakit ödemenin elektronik ödemeye göre topluma iki katı fazlaya mal olduğunu savunuyor ve bu uygulamanın soygun, finansal suçlar ve kara para sorunlarını azaltacağını düşünüyormuş.

Fakat Norveç Veri Koruma Departmanı (Datatilsynet), insanların arkalarında elektronik iz bırakmak zorunda olmadan bir şeyler satın alabilmeli olduğuna inanıyormuş.

- Politik bir bakış açısından, hiçbir şeyin anonim olarak ödenememesi öncelikli bir endişedir, demiş Norveç Veri Koruma Departmanı'ndan Bjørn Erik Thon.

Orijinal haber: http://www.tnp.no/norway/economy/4530-norway-to-be-a-cashless-country-visa-mastercard-americanexpress-money

Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

13 Temmuz 2014 Pazar

Norveççe Renkler

Norveççe'de öğrenilebilecek en kolay şeylerden biri renkler. Sıfat olarak kullanımlarını daha sonra yazacağım.

Norveççe Telaffuz Türkçe
rød kırmızı
blå bloğ mavi
brun brüün kahverengi
grønn grönn yeşil
gul güül sarı
hvit viit beyaz
svart svart siyah
rosa ruusa pembe
lilla lilla mor
oransje uranş turuncu
grå groğ gri

-rød kelimesindeki "d", hvit kelimesindeki "h" ve oransje kelimesindeki "e" telaffuz edilmez.
-Norveççe'de "s" ve "j" yan yana yazılırsa "ş" diye telaffuz edilir. Bunun gibi birkaç telaffuz şekli daha var, ilerde onlardan da söz edeceğim.

*Eğer kendisinden sonra gelen ünsüz harf tekse ünlü harfler uzatılarak telaffuz edilir, ünsüz harfin telaffuzu hızlı yapılır. Bu kural kelimenin ilk ve son harfi için geçerli değildir.
*Eğer ünlü harften sonra iki tane ünsüz harf gelirse ünlü harfler hızlı telaffuz edilir.

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Norveç Üzerine Yazılan Bloglar

Norveç hakkında yazılan blogları okumakla ilgilenenler için küçük bir liste yapayım dedim. Henüz çok fazla kaliteli blog bulamadım fakat bulduklarımı paylaşıp, yenilerini de buldukça eklemeye devam ederim diye düşündüm. Umarım aradığınız ayarda content bulursunuz.

Life in Norway - David Nikel tarafından 2011'de yazılmaya başlanmış detaylı ve sıcak bir blog. Hem kendi hayatını, hem de Norveç'in zorlukları ve güzelliklerini anlatırken bunların dışında birçok farklı konuyla ilgili açıklamalar yapmış.

My Little Norway - Avustralyalı bir kadının Norveçli bir adamla evlenmesi üzerine açılmış bir blog. İkisi de farklı kullanıcı adı altında faydalı konular yazıyorlar. Norveç'te göçmen hayatı, doğal güzellikler, Norveç kültürü ve daha birçok farklı konuya değinilmiş.

6 Temmuz 2014 Pazar

Norveç Milli Bayramı - 17 Mayıs Norveç Anayasa Günü



Belki bileniniz vardır, ülkemizde bile Alanya'da Norveçliler tarafından kutlanılan bu gün, 1814'te Norveç'in kendi anayasasını çıkartıp, bağımsızlığını ilan ettiği gündür. Bu bağımsızlık on gün sürmüş olsa da ilk anayasa çıkış tarihi olduğu için 17 Mayıs günü kutlanır.

Bağımsızlığın Kazanılışı

1500'lerin başlarından beri Danimarka'nın himayesi altında olan Norveç, Napolyon Savaşları sırasında kazanan tarafta olan İsveç'e devredildi. Bunu fırsat olarak gören Norveçliler, seçimle bir meclis topladılar. 10 Nisan 1814'te Eidsvoll'de toplanan meclis, beş haftada anayasayı yazdı. 16 Mayıs'ta tamamlanan anayasa onaylandı ve 17 Mayıs günü yayınlandı. Kazanan tarafta olan İsveç bağımsızlığın onuncu gününde güç kullanarak kutlamaları durdurdu ve Norveç'in bağımsızlığını tanımadı. Bu olay Norveç'in zorunlu olarak İsveç'le birlik sağlamasına sebep oldu. (İsveç ve Norveç Birliği)

Copyright © 2021, Einexy.