30 Aralık 2014 Salı

Ane Brun Konseri

12 Aralık akşamı Küçükçiftlik'te gerçekleşen müthiş konser. Konserden hemen sonra yazmayı planlanmıştım aslında ama kafamda pek toparlayamadım ne yazacağımı, hala konser anında yaşıyordum çünkü.
 
İnsanın hiç beklenmedik anlarda, beklenmedik sebeplerden ötürü hayatında yeni bir şeylere başlayabilmesi çok garip geliyor bana hala. Geçen yıl Şubat ayında duymuştum Ane Brun'ü ilk defa. İlk defa okuduğum bir blogun radyosunda üst üste iki şarkısı çalmıştı. İkisinin aynı kişi olduğunu anlamadan arayıp bulmuştum şarkıları, çok kısa bir süre sonra tüm albümlerini dinler oldum. Bağımlısı gibi bir şey olmuştum, sürekli ve sadece onu dinliyordum falan. Norveççe öğrenmeye başlamamın sebebi de bu hanımefendidir hatta.

24 Kasım 2014 Pazartesi

Hayattan Updateler -2 / Nordik Runelar

Bu seferkini biraz kısa tutacağım.

Hayat zor be abi, vizeler falan geçti valla neye uğradığımı şaşırdım. Genel olarak notlar güzel olsa da sıkıntıda olan bir iki ders var gibi gözüküyor, bakalım sonumuz ne olacak. Uzun zamandır Norveççe'ye ve bloga da vakit ayırmadım. Ayıramadım daha doğrusu. Yakında güzel bir şeylerle geri dönmeye çalışacağım ama şuan aklımda ilerde konu olarak ne yazacağıma dair hiçbir fikir yok. Dolayısıyla buralar bir süre daha boş kalabilir. En son Eylül'de yazmışız, hala tek bir yorum atan bile olmamış. Üzüyorsunuz bak ona göre.

Ha unutmadan, Old Norse üzerine bayağı ilgiliyim uzun zamandır, onu da bu blog altında bir şekilde açıklamaya falan çalışacağım kendi çapımda. Maksat Türkçe kaynak falan olsun, arayan insanlar bakıp yararlanabilsin falan filan işte. Elder Futhark* üzerine yoğunlaşmayı planlıyorum ben ama Younger Futhark* ve diğer runelar üzerine de bilgiler veririm herhalde ufak ufak, bildiğim kadar. İlgileneniniz varsa takılsın buralarda. (çok okuyan var ya sanki asfgksdfjsf)

Elder Futhark: Eski Germanic kabilelerin çıkardığı ilk runik alfabe. 2 ve 8. yüzyıllar arasında kullanılmıştır.
Younger Futhark: 9 ve 11. yüzyıllar arasında kullanılan, Viking çağı zamanında geliştirilmiş runik alfabe.

Daha fazlası için:

Wikipedia Sayfası (İngilizce)

Ha yok ben İngilizce okumam ya da okuyamıyorum diyorsanız Türkçe sayfa da var fakat cidden çok sığ ve kısıtlı bilgi verilmiş. Zaten iki sayfayı da açıp uzunlukları, başlık sayısına falan bakarsanız net olarak anlarsınız.

Türkçe Sayfa (Wikipedia)

29 Eylül 2014 Pazartesi

Hayattan Updateler

O kadar şey yazdım şuraya, giriş yazısından sonra kendim hakkında hiçbir şey yazmamışım. Duygusal anlamda boş kalmış burası. :P (Bana öyle söylendi en azından) Aklımda Norveççe anlatacak yeni bir şey vardı ama unuttum. Okul açılınca yoğunluktan kafa kalmadı resmen.

8 Ağustos 2014 Cuma

Norveççe Mevsimler


Norveççe Telaffuz Türkçe
vinter vinter kış
vår voğr ilkbahar
sommer sommer yaz
høst höst sonbahar


NorveççeTelaffuzTürkçe
om vinterenom vinterenkışın
om vårenom voğrenilkbaharda
om sommerenom sommerenyazın
om høstenom höstensonbaharda

30 Temmuz 2014 Çarşamba

Norveççe Aylar


Norveççe Telaffuz Türkçe
januar yanüar Ocak
februar febrüar Şubat
mars maş Mart
april april Nisan
mai may Mayıs
juni jüni Haziran
juli jüli Temmuz
august aügüst Ağustos
september september Eylül
oktober oktober Ekim
november november Kasım
desember desember Aralık

-Norveççe'de ayların ilk harfleri büyük yazılmaz.

21 Temmuz 2014 Pazartesi

Norveççe Haftanın Günleri


Bu şekilde tablolar yaparak hem yazının uzamasını önlemek hem de hepsini bir arada toplamak daha mantıklı olacak gibi gözüküyor. Açıklamaları böyle küçük tablolarla vermeye devam edeceğim. YouTube'da konuyla ilgili videolar bulabilirsiniz.


Norveççe Telaffuz Türkçe
mandag  mandag pazartesi
tirsdag  tişdag salı
onsdag  onsdag çarşamba
torsdag  toşdag perşembe
fredag  fredag cuma
lørdag  lördag cumartesi
søndag  söndag pazar

*Onsdag, İngilizce'deki adını (Wednesday) Odin'in gününden almıştır. (Wodan's day)
*Torsdag, Thor'un günü (Thor's day) anlamına gelir ve İngilizce'deki Thursday kelimesi de burdan gelir.
*Fredag, İngilizce'deki adını "Frigg's day" teriminden alıyor fakat İskandinavya'da Fredag olarak bilinen gün aslen adını Frøya'dan (Freya, Freyja vs) alıyor. Bu iki tanrıçanın İskandinav mitolojisinde en başta tek tanrıça olduğu ve daha sonra unutulup iki farklı tanrıça haline getirildiği teorisi bulunmakta.

15 Temmuz 2014 Salı

Norveç Nakit Parayı Kaldırıyor

Norveç'in nakit para kullanımı ödemelerin sadece %5'ini oluşturuyor ve bunun %4'ünü de ev alışverişi kapsıyormuş.




Norveç Finans Enstitüsü Federasyonu (Finans Norge), nakit ödemenin elektronik ödemeye göre topluma iki katı fazlaya mal olduğunu savunuyor ve bu uygulamanın soygun, finansal suçlar ve kara para sorunlarını azaltacağını düşünüyormuş.

Fakat Norveç Veri Koruma Departmanı (Datatilsynet), insanların arkalarında elektronik iz bırakmak zorunda olmadan bir şeyler satın alabilmeli olduğuna inanıyormuş.

- Politik bir bakış açısından, hiçbir şeyin anonim olarak ödenememesi öncelikli bir endişedir, demiş Norveç Veri Koruma Departmanı'ndan Bjørn Erik Thon.

Orijinal haber: http://www.tnp.no/norway/economy/4530-norway-to-be-a-cashless-country-visa-mastercard-americanexpress-money

Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

13 Temmuz 2014 Pazar

Norveççe Renkler

Norveççe'de öğrenilebilecek en kolay şeylerden biri renkler. Sıfat olarak kullanımlarını daha sonra yazacağım.

Norveççe Telaffuz Türkçe
rød kırmızı
blå bloğ mavi
brun brüün kahverengi
grønn grönn yeşil
gul güül sarı
hvit viit beyaz
svart svart siyah
rosa ruusa pembe
lilla lilla mor
oransje uranş turuncu
grå groğ gri

-rød kelimesindeki "d", hvit kelimesindeki "h" ve oransje kelimesindeki "e" telaffuz edilmez.
-Norveççe'de "s" ve "j" yan yana yazılırsa "ş" diye telaffuz edilir. Bunun gibi birkaç telaffuz şekli daha var, ilerde onlardan da söz edeceğim.

*Eğer kendisinden sonra gelen ünsüz harf tekse ünlü harfler uzatılarak telaffuz edilir, ünsüz harfin telaffuzu hızlı yapılır. Bu kural kelimenin ilk ve son harfi için geçerli değildir.
*Eğer ünlü harften sonra iki tane ünsüz harf gelirse ünlü harfler hızlı telaffuz edilir.

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Norveç Üzerine Yazılan Bloglar

Norveç hakkında yazılan blogları okumakla ilgilenenler için küçük bir liste yapayım dedim. Henüz çok fazla kaliteli blog bulamadım fakat bulduklarımı paylaşıp, yenilerini de buldukça eklemeye devam ederim diye düşündüm. Umarım aradığınız ayarda content bulursunuz.

Life in Norway - David Nikel tarafından 2011'de yazılmaya başlanmış detaylı ve sıcak bir blog. Hem kendi hayatını, hem de Norveç'in zorlukları ve güzelliklerini anlatırken bunların dışında birçok farklı konuyla ilgili açıklamalar yapmış.

My Little Norway - Avustralyalı bir kadının Norveçli bir adamla evlenmesi üzerine açılmış bir blog. İkisi de farklı kullanıcı adı altında faydalı konular yazıyorlar. Norveç'te göçmen hayatı, doğal güzellikler, Norveç kültürü ve daha birçok farklı konuya değinilmiş.

6 Temmuz 2014 Pazar

Norveç Milli Bayramı - 17 Mayıs Norveç Anayasa Günü



Belki bileniniz vardır, ülkemizde bile Alanya'da Norveçliler tarafından kutlanılan bu gün, 1814'te Norveç'in kendi anayasasını çıkartıp, bağımsızlığını ilan ettiği gündür. Bu bağımsızlık on gün sürmüş olsa da ilk anayasa çıkış tarihi olduğu için 17 Mayıs günü kutlanır.

Bağımsızlığın Kazanılışı

1500'lerin başlarından beri Danimarka'nın himayesi altında olan Norveç, Napolyon Savaşları sırasında kazanan tarafta olan İsveç'e devredildi. Bunu fırsat olarak gören Norveçliler, seçimle bir meclis topladılar. 10 Nisan 1814'te Eidsvoll'de toplanan meclis, beş haftada anayasayı yazdı. 16 Mayıs'ta tamamlanan anayasa onaylandı ve 17 Mayıs günü yayınlandı. Kazanan tarafta olan İsveç bağımsızlığın onuncu gününde güç kullanarak kutlamaları durdurdu ve Norveç'in bağımsızlığını tanımadı. Bu olay Norveç'in zorunlu olarak İsveç'le birlik sağlamasına sebep oldu. (İsveç ve Norveç Birliği)

26 Haziran 2014 Perşembe

Norveççe Bokmål ve Nynorsk Hakkında Kısa Bilgiler

Norveççe öğrenmeye yeni başladığınızda karşınıza çok fazla çıkacak iki kelimedir Bokmål ve Nynorsk. Merak edip araştırdığınızda ise kafa karıştırıcı ve zor gelebilir fakat içeriğini çözdükçe düşündüğünüz kadar zor olmadığını anlarsınız. İntenrette bu konu üzerine Türkçe bilgi veren kaynak bulamadığım için kendi bildiğim kadarıyla açıklamak istedim.

19 Haziran 2014 Perşembe

Norveççe Sayılar ve Saymak

Norveççe'de saymak gerçekten çok kolay. Birkaç farklı telaffuzu öğrendikten sonra gerisi aynı şekilde tekrar ettiği için kısa sürede seri bir şekilde sayabiliyorsunuz. Yazının sonuna telaffuz konusunda yardımcı olması için üç tane video ekledim. Yazılışları dışında telaffuzlarıyla da ilgileniyorsanız başlamadan önce bir göz atmanızı öneririm.


-Resmin üzerine tıklayıp büyük halini görebilirsiniz.


"Buraya kadar tamam da, otuz iki demek istesem nasıl söyleyeceğim?" diyorsanız o da kolay. Mantık Türkçe'yle aynı. Tabloda otuzu bulup yanına ikiyi ekleyince oluyor size trettito (otuz iki), bu işlem başka herhangi bir sayı için de geçerli. 

Örnek verecek olursak:

10 Haziran 2014 Salı

Norveççe Alfabe

Yeni bir dile başlangıç yaparken öğrenilmesi gereken ilk şeylerden biridir alfabe. Norveçlilerin alfabesi 29 harften oluşuyor. Son üç harfe kadar yazılış olarak İngiliz alfabesinden hiçbir farkı yok. Son üç harf ise sırasıyla:

Æ (æ)Ø (ø) ve Å (å) olarak devam ediyor.



-Resmin üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.


Bu harfler dilimize yabancı olmalarına rağmen aslında telaffuz olarak çok da zor değiller.

Blog Sevdası ve Norveç

Bir blog sevdasıdır ki aldı beni gidiyor, anlatamam. İlk yazıyı yazmak önceki girişimlerimden hatırladığım kadar zormuş hala. Bir de bitirme kısmı var ki ona hiç girmeyelim bile.

Diyeceksiniz ki iyi güzel de sen kimsin?

Copyright © 2021, Einexy.